A megyei matrica sokkal jobban megéri!

megyei matrica

A magyar természetvédők szövetségének tagjaként elég fontosnak tartom a környezettudatosságot. Viszont, mindennek ellenére én autóval közlekedek. Miért? Mert családom van! És hétvégén, ha kirándulást szervezünk, szükség van rá. Mert így sokkal gyorsabban beérek a munkahelyemre. Ugyanis a cég adott egy kocsit, mert munkaügyben is kell sokat utazzak. Ez sajnos ilyen dolog. Viszont, amennyire tudok, például biciklizni is szoktam. Sőt, a feleségemmel és a gyerekekkel is szoktunk menni bringázni, valamint túrázni is. Nagyon élvezzük az együtt töltött időt általában. És szeretünk is a természetbe lenni. Újrahasznosítunk, külön gyűjtjük a hulladékot, stb.

Én úgy gondolom, hogy mindenki úgy segít a környezeten ahogy tud. Természetesen, mindenkinek törekedni kell rá, de nem várhatjuk el, hogy mindenki dobja sutba az autóját és közlekedjen biciklivel, vagy pedig vegyen egy méregdrága (mert jelenleg még az!) elektromos autót. Ezt azért nem várhatjuk el!

Viszont, ha már autózásnál tartunk, hadd osszak meg egy talán még hasznos információt. Biztosan sokba kerül egy autó fenntartása. Mert általában ez nem kis összeg! Nem csak a benzinről van ugyanis szó, hanem a kerekgumi csere, az éves biztosítás, mosás, és az autópálya díjak. Mert bizony, ha valahova elmegyünk, akkor a benzinköltség mellett az autópálya díjat is rákell számítani. Ez igencsak megdobja az utazás költségét!

Viszont, szerencsére, idén sem emelkedtek sokat az autópálya díjak, és neten keresztül már nagyon egyszerűen meg lehet venni. Akár éves matricát is lehet vásárolni, sokaknak az megéri. Főként kamionosoknak, hiszen a D2-es besorolású autó éves matrica díja ugyanannyi, mint a D1-es személyautóé: 42 980 forint. Ez most elsőre talán soknak tűnik, de ha belegondolunk, hogy ezért a pénzért az autó egy évig az ország egész területén használhatja az autópályát, az már nem kis dolog, és például egy szállítmánnyal foglalkozó cégnek ez nagyon megéri!

A másik ilyen spórolós, megérős dolog, az a megyei matrica. Kevesen tudják, hogy minden megyébe ugyanannyiba kerül, még Pest megye is csak 5000 forint. Érvényes a megye fizetős szakaszaira, és a határos megyék irányába az első csomópontig. Azoknak is hasznos, akik eddig az ingyenes szakaszokat használták, hiszen mostanra már egyre több szakasz kezd el fizetőssé válni. Ez az 5000 forint viszont véleményem szerint nem sok, tekintve, hogy ha jókor vesszük akár szinte majdnem 1 évig is kitarthat. Ugyanis minden megyei matrica érvényes a következő év január 31-ig. Tehát ha idén veszed meg a megyei matricát akkor 2020. január 31-ig lesz érvényes. Természetesen ez akkor éri meg a legjobban, ha már év elején megveszed, viszont akkor is rengeteget tudsz spórolni, ha pár hónapig tudod csak kihasználni, ugyanis ez alatt csak a 8 napos matrica van, ami meg nem éri meg, ha többször mész egy helyre.

A hivatalos oldalon egy kalkulátor is van, ami könnyen összeszámolja, hogy mennyit is kell fizess, ha több megyét is igénybe veszel utazásaid során. Így könnyen össze lehet hasonlítani, hogy mi érné meg a legjobban. Tervezzetek előre én azt mondom! És készüljetek fel minden eshetőségre! Biztonságos vezetést kívánok! Remélem hasznos információval láttalak el benneteket, kedves olvasóim, és tudtam valamelyest segíteni!