Egyesületi természetjárás

Szerencséseknek mondhatjuk magunkat, mert nagyon jó viszonyban vagyunk a szomszédokkal. Hétvégenként még túrázni is el szoktunk menni közösen. Ők is nagy természetbarátok. Ha jó idő van, akkor semmi sem állíthat meg minket, hogy útnak induljunk.

A nyáron is sokszor mentünk kirándulni. A kánikulában igyekeztünk erdős területeken haladni, mert ott a fák egész jó hűvöset tartanak, legalábbis a déli órákig. Pár órás túra során is nagyon kimelegedtünk. Alig vártuk, hogy hazaérjünk, mert a szomszédban van jacuzzi, és minket is meg szoktak invitálni egy csobbanásra. A nyári melegben persze nem melegítjük fel a vizet. A legjobb érzés, egy fárasztó kirándulás után beülni a medencébe és lehűteni magunkat.

A jacuzzit egész évben lehet használni. Nagyon praktikus, mert nem foglal akkora helyet, mintha egy medencét építenénk, kisebb udvarban is könnyen elfér. Nem árt a ház bejáratához közel helyezni, mivel télen, a forró vízben történt mártózás után jobb, ha minél előbb meleg helyen vagyunk. Ilyenkor egy köntösben szoktunk szaladni a házba. A meleg vizes felfrissülés után, azonban nem árt, ha egy pár pillanatra hidegnek van kitéve a testünk. A hirtelen hőmérsékletváltozás felélénkíti a vérkeringést, feldobja a szervezetet.

A szomszéd jacuzzi-ban mindig szép tiszta a víz. Egy szakemberrel végeztetik a jacuzzi tisztítást. Rendszeresen jön és kicseréli a vizet. Közben letisztítja a jacuzzi falát, szétszedi a szűrőberendezést, hogy azt is alaposan ki tudja takarítani. A fúvókákat is külön ki kell szedni. Sokan azt gondolják, hogy csupán fertőtlenítőszer adagolásával meg lehet oldani a medence rendben tartását. Igaz, hogy ez is szükséges a megfelelő higiénia fenntartásához, azonban korántsem elégséges. Sőt, nem is szabad túlzásba vinni a vegyszerek adagolását a fürdővízbe. Azt előbb-utóbb szó szerint a saját bőrünk fogja bánni. Ha nincs időnk bizonyos időközönként leengedni a jacuzzi-t és alaposan kitakarítani, akkor tényleg érdemes megbízni egy erre szakosodott vállalkozást.

Az egészségünk mindennél fontosabb. A meleg vizes fürdőzés is hozzájárul az egészségünk fenntartásához, de csak akkor, ha higiénikus környezetben végezzük. És túlzásba sem szabad esni.

A nem tisztított medencében olyan baktériumok gyűlhetnek fel, amik akár súlyos betegségeket is okozhatnak. Az egyszerű hasmenéstől kezdve, a tüdőgyulladásig, sok fertőző betegség kórokozója előfordulhat. Ennek persze, nagyobb esélye a közösségi fürdőkben van. Otthon viszont, magunknak kell gondoskodni a jacuzzi vagy egyéb medence tisztaságáról. Főleg, ha sokszor áthívjuk a barátokat is, nem tehetjük ki őket a fertőzések veszélyének.

Luxus élvezeteket nyújt, ha van otthon egy jacuzzi, de nagy gondosságot is igényel. Ne hanyagoljuk el a tisztítást, karbantartást, ha felhőtlenül szeretnénk fürdőzni a barátainkkal is.