Érdemes megpályáznia egy vállakozónak egy napelemes támogatást

Vitathatatlan kérdés ma, 2019-ben, hogy a bolygónk elég rossz állapotban van. Állítólag 2050-re már szinte lakhatatlanná válik a globális felmelegedés miatt, melyet a túlzott műanyaghasználat, a rengeteg károsanyag kibocsájtás és az állandó szemetelés okoz. Nagyon sok helyről hallhatjuk, hogy egy lépés is lépésnek számít és hogy senki se gondolja azt, hogy egyetlenegy ember környezettudatos magatartása ne lenne befolyásoló tényező a természetvédelemben. Hiszen, ha minden kisember akárcsak minimálisan is odafigyel ezekre a dolgokra (mint például a szelektív hulladékgyűjtés és a műanyag elhanyagolása a mindennapokból), akkor egy hatalmas kisemberekből álló tömeg fog kialakulni. A tömeg pedig már nagy horderejű, nem egy-egy személyből áll, hanem egy közösen mozgó és gondolkozó csoportosulás, amely bármire képes lehet.

De ne csak a kisemberek vállára tegyük rá ezt a súlyt, ezt a felelősséget. Bizony vállalkozóként is ugyanolyan fontos ezen elgondolkodni, mint magánszemélyként. Van is erre lehetősége most különböző mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, ugyanis elindult a napelem park pályázat 2019-ben, amelyre egészen 2020. szeptember 30. 12 óráig lehet jelentkezni. Persze fontos tudni, hogy Pest megyéből és Budapestről erre a beruházása nem lehet pályázni. Ettől függetlenül elég sokakat érinthet, hiszen az egyik ezzel foglalkozó cég szolgáltatásait vette igénybe a 3000 fős város, Abaújszántó önkormányzata is, amely fotovoltaikus elemek beépíttetésével indult el a gazdaságos és környezettudatos jövő felé. Kedvező áron és a profi, megbízható tudással rendelkező hozzáértőkben bízva tette meg mindezt.

Tényleg érdemes elgondolkodnia például egy mikrovállalkozásnak a cég által ajánlottakon, hiszen sok más pozitívum mellett a vissza nem térítendő támogatás fedezi a szerkezeti- és tartóelemeknek, a napelemek beszerzésének, a hálózatra való csatlakozásnak, a biztonságos működéshez szükséges elemek, illetve a telepítéshez szükséges beszerzés költségeit. Azért mielőtt fejvesztve nekiugranánk a pályázatnak, járjunk utána, hogy ki nem részesülhet a támogatásban, ugyanis weboldalukon alaposan tájékoztatnak erről a tudnivalóról is. Csakis olyan Bt., Kkt., Kft., és Rt. indulhat neki a pályázatnak, amelyek kettős könyvvitelt vezetnek, emellett nagyon lényeges az is, hogy legalább három lezárt üzleti évvel rendelkezzenek. De nem csak ezt a két szempontot kell figyelembe venni, mert a pályázat kiírói azt is feltételnek szabták, hogy a támogatásra jelentkező vállalkozásoknak legalább egy fős, telephelyen, székhelyen, esetleg fióktelepen bejelentett létszámmal kell rendelkezniük, mindezt az elmúlt egy évben. Egyéni vállalkozók viszont ne is gondolkodjanak a pályázaton, ugyanis ők nem indulhatnak el, ahogyan mezőgazdasági termelők sem (tehát olyanok, akiknek mezőgazdasági munkából származik az árbevételének minimum 50%-a). Ugyancsak nem érinti a támogatás azokat a napelem projekteket sem, amelyek előző lezártnak minősülő üzleti évben szerzett árbevételének az 50%-ánál magasabb az összköltségük. Nem szabad mindemellett azt sem elfelejteni, hogy földre szerelt rendszereket sem érint a pályázati támogatás, csakis tetőre szerelt napelem rendszerekre vonatkozik a lehetőség. Jövedelemszerzés szempontjából, lakhatási vagy már meglévő fotovoltaikus rendszer lecserélésének céljából, valamint komoly kockázatot jelentő fejlesztésekre szintén nem pályázható a támogatás.

Azonban, akiket érint a dolog, jó, ha tudják, hogy mihez kell tartaniuk magukat. A támogatás elnyerése után a folyamatot nagyobb mérföldkövekkel kell meghatározni, azok betartásához pedig szigorúan kötniük kell magukat, hiszen egy nagyon komoly fejlesztésről van szó. Tényleg kellően javasolt a pályázásra alkalmas vállalkozásoknak fejben átforgatni a napelemes park lehetőségének kérdését. Nem kell sokat vesződni a folyamattal, hiszen a weboldalon keresztül egyszerűen és gyorsan tudnak online árajánlatot kérni.

A bolygónk jövője nagyon fontos, ezért a kisemberek mellett kezdjenek el alternatíván gondolkodni a nagyok is!