Környezetkímélő alternatíva az online filmnézés

Korunk egyik legnagyobb környezetkárosító problémája a műanyag hulladék. Tömérdek cikket olvashatunk róla mind az interneten, mint a nyomtatott sajtóban arról, hogy meg kell állítani a műanyag hulladék termelését. Az embereket rá kell szoktatni más alapanyagból készült, könnyen lebomló alternatívákra.
Ennek egyik mérföldköve, hogy az Európai Parlament elfogadta az egyszer használatos műanyagok betiltásáról szóló indítványt. Eszerint 2021-től az Európai Unió területén betiltják az olyan egyszer használatos eszközöket, melyek kiválthatóak környezetkímélő megoldásokkal is. Ezek közé tartoznak, például a büfékben rendszeresített műanyag tányérok, műanyag evőeszközök és szívószálak, műanyag fültisztító és lufitartó pálcikák, valamint a felfújt polisztirol anyagból készült kávéspoharak is.

Sok olyan termékcsoport létezik, ahol már a kiskereskedelemben is válogathatunk a környezetbarát verziók között. Ilyen például a szemeteszsák, szívószál, fültisztító pálcika, papír zsebkendő, rajzlap, de még a tisztítószerek között sem lehetetlen olyat találni, melynek nincsenek környezetkárosító hatásai. Ha valaki tudatos vásárló, és szeretné az ökológiai lábnyomát a legminimálisabbra csökkenteni, akkor remek választási lehetőségek állnak rendelkezésére, melyek sok esetben még olcsóbbak, mint a környezetet szennyező társai.

Például az ecet, szódabikarbóna és citromlé ősidők szolgál a háztartásban tisztítószerként, melyeknek használatát a modern kor embere szinte már teljesen elfelejtette.
Az ecet használható üvegfelületek csíkmentes tisztítására (Pl.: ablak, asztallap), sokféle szennyeződést felold (Pl.: ragasztó, zsíros szennyeződések), és még a hangyákat is távol tartja.
A szódabikarbónát ecettel kombinálva kitisztíthatjuk az eldugult lefolyót (1:1 arányban).

Vannak viszont olyan területek, ahol nem ilyen könnyű a helyettesítése a megszokott alapanyagoknak. Legalább is hajlamosak vagyunk ezt gondolni.
Vegyük például a különböző adathordozókat! Régebben a filmeket VHS kazettán tároltuk, amelyek nagyok voltak, és teljes egészében (mind a burkolat, mind a szalag) műanyagból készültek. Gondolt arra vajon valaki, amikor elkezdték az emberek felhalmozni otthon a videokazettákat, hogy ez a technológia néhány tíz év alatt elévül, és akkor a rengeteg műanyag a szeméttelepre kerül?
Biztosan nem, mert a VHS kazettákat váltották a kisebb méretű, de még mindig műanyagból készülő DVD-k. Manapság még mindig lehet DVD-ket vásárolni a boltokban, de lassan már ez a technológia is elavultnak számít.

Ezúttal a változást egy valóban környezetbarát alternatíva jelenti. Mégpedig az online filmnézés.
Ennek lényege, hogy nem kell semmilyen adathordozót (sem műanyagot, sem más anyagból készültet) megvásárolni, hanem a filmet az interneten lehet megnézni, gyakorlatilag bármikor. A film egy távoli szerveren van, ahonnan a felhasználók letöltheti, streamelhetik azt, tehát nem keletkezik olyan tetemes mennyiségű műanyag hulladék, ami megterhelné a környezetünket.

https://mozi.ma

Több olyan oldal is létezik, ahol online lehet filmeket nézni, de ezeknek egy része vagy megbízhatatlan, vagy horribilis összegbe kerül, vagy vírust installál a gépünkre, vagy egyszerűen csak nincs fent semmilyen film magyarul.

Nemrégiben találtam egy oldalt a https://mozi.ma címen, ahol számtalan filmet és sorozatot megnézhetünk magyar nyelven. A legnagyobb kedvencemet is itt sikerült újra megtalálnom. Ez természetesen A gyűrűk ura harmadik része, A király visszatér. Nagyon szeretem az egész szériát, de azt hiszem, egyértelműen ez a kedvenc darabom belőle, kívülről fújom. Most pedig akármikor megnézhetem, ha internet közelében vagyok, hála a https://mozi.ma oldalnak. A legszebb az egészben, hogy nem kell hozzá semmilyen műanyag szemetet megvásárolnom. Nem növelem azzal az ökológiai lábnyomomat, hogy megnézek egy filmet a https://mozi.ma oldalon. (Jó, tudom, áramot használok…) Gondolkodjatok mindig környezetbarát alternatívákban, még az élet olyan területein is, ahol ez elsőre lehetetlennek tűnik!