Az energia tanúsítvány haszna

Tudo, tudom, nyár van, én meg folyton csak a fűtésről írok, de végétére is, ez a nagy felújítások időszaka, illetve a hosszú távú felújításokat is most kell megtervezni. Így aztán volt már szó ezeken a hasábokon napelemes pályázatról, fűtéskorszerűsítésről, sőt, fűtésre optimalizált klímáról is. Most, hogy ilyen mélyen beleástam magam a témába, meg kell említenem egy kicsit a jogi oldalt is.

Az energia tanúsítvány nem csak egy papír

Itthon is jó ideje kötelező az adásvételi szerződéshez lakásvásárlásnál csatolni a lakás energia tanúsítványát, egy olyan dokumentumot, ami megmutatja, hogy mennyire hatékony a lakás fűtése, mennyire energiaigényes a lakásban a kényelem fenntartása.

Ez a tanúsítvány hatalmas ötlet! mivel nagyon szeretem a környezetet, nagyon sok ezzel kapcsolatos fórumon vettem részt, több előadást is meghallgattam, úgyhogy a barátaim is hozzám szoktak fordulni, ha lakáseladásról, ingatlanvásárlásról van szó. Úgyhogy most már láttam egy-két érdekes dolgot. Például azt, hogy a szuperfelújított és szuperkorszerűsített lakások annyira nem is jók energiatakarékossági szempontból, ahogy azt nekünk, vevőknek beállítják.

Az energiatanúsítvány egy nagyon jó módszer arra, hogy objekítvan meg tudjuk ítélni, mennyire környezetbarát az ingatalnunk.

Az a fránya bürokrácia

Sajnos az energia tanúsítvány elintézése nem túl egyszerű feladat, főleg akkor, ha az ingatlan eladás előtt még amúgy is rengeteg papírmunkával kell számolnunk. A lakást fel kell méretni el kell jutni a hivatalba az igényléssel, megvárni, amíg elkészülnek a papírok… Ez nem mindig egyszerű és sokakan még most is elfelejtik, hogy erre a papírra egyáltalán szükség van. Nekem van egy trükköm, ami mindig segít, hogyha tanúsítványos problémába ütközök.

Létezik egy cég, akinél nagyon gyors az eneriga tanúsítvány ügyintézés. Egyes esetekben akár 12 órán belül is ki tudják állítani a papírt.

 energia tanusítvány

A dolog úgy néz ki hogy amikor az ember felhívja őket, ők megkeresik a területileg illetékes mérnököt, aki amikor megfelelő, már érkezik is felmérni a lakást energetikai szempontból. Ez átalában nem sok időt vesz igénybe. Ha készen vannak a munkával, beadják az igénylést és az adatokat, amikor pedig elkészül a tanúsítvány, megküldik a kódot SMS-ben, a papírokat pedig egy futárszolgálattal kiszállíttatják. Mi eddig készter próbáltuk ki, eddig mindkétszer megvolt másnapra legalább a szám, amelyikre a szerződéskötéshez szükség volt.

Az eneriga tanúsítvány kiváltásának tehát nem feltétlenül kell mindig egy nagyon nehéz procedúrának lenni: ahogy látszik is, akár ki is szervezhetjük ezt a munkát. Nem nagyon kell tartanunk azraktól sem, nekünk egy egyszerűbb kerest házra a felmérés egy 20 ezer forint körüli összegbe került. Remélem, ez másnak is szerez majd néhány könnyebb pillanatot.