Környezetvédelem, spórolás, napenergia, napelemek

Környezetünk védelme, a környezettudatos életmód természetesen az egyik legfontosabb dolog napjainkban. Ugyanakkor a legtöbbször azt láthatjuk, hogy meglehetősen sokba kerül. A mindennapi élet környezettudatos használati tárgyai (pl. nejlonszatyor helyett papírzacskók, eldobható vattakorongok helyett textil arctisztítók) drágábbak, mint a nem környezetkímélő alternatívák. És akkor az olyan dolgokról még nem is beszéltünk, mint a megújuló energiaforrások használata.

A környezettudatosságról tehát elsőként biztosan nem az jut eszünkbe, hogy mennyi látható hasznunk van belőle, vagy milyen jól lehet spórolni a környezetkímélő életmóddal. Nos… úgy vélem, ez jól is van így, mert a Föld megérdemli, hogy ne csak azért védjük, mert ebből pénzbeli hasznot remélünk.

Ugyanakkor ez valószínűleg az én naiv hozzáállásom és a környezettudatosság spórolással történő összekapcsolása valószínűleg több embert győz meg.

Pár nappal ezelőtt akadtam rá egy weboldalra, a sporoljnapelemmel.hu-ra, amit a Pentele Solar nevű cég hozott létre annak érdekében, hogy a napenergia felhasználásán komolyan gondolkodók, a napelemes rendszer kiépíttetését tervezők egy helyről, egyszerűen és érthetően tájékozódhassanak arról, hogyan lehet pénzt megtakarítani azáltal, ha energiatudatosabb életmódra váltunk és napenergiát használhatunk.

Ez a cég egyébként már régóta foglalkozik napelemes rendszerekkel és azok telepítésével, tehát azt hiszem, elmondható, hogy igazán, mindent tudnak, amit tudni kell. Ráadásul kifejezetten megbízhatónak is tűnnek, már csak az igényesen felépített honlapjuk alapján is.

Megtudtam tehát, hogy azzal, hogy környezetvédő életmódot folytatunk, akár pénzt is megtakaríthatunk. Mégpedig egy olyan módszerrel, amivel kapcsolatban a legtöbbekben az a tévhit él, hogy drága, és sosem hozza vissza az árát.

Ez pedig nem más, mint a napelemes rendszerek használata!

Az oldal információiból megtudhatjuk, körülbelül mennyibe kerülhet egy átlagos fogyasztású háztarás napelemes rendszerének kiépítése, hogy mennyi idő alatt jöhet vissza a befektetett pénz, hogy pontosan hogyan termeli és raktározza az energiát egy napelemes rendszer, illetve tájékozódhatunk arról is, hogyan mondhatunk búcsút szinte teljesen a rezsinek azáltal, hogy napenergiára váltunk.

A valóban komoly érdeklődők emellett széleskörű tájékoztatást kaphatnak arról is, hogy milyen pályázati lehetőségek vannak, melyek támogatják a napelemes rendszerek telepítését, és megtudhatják azt is, milyen veszélyei vannak a napenergia felhasználásának.

Szimpatikusnak tartom, hogy a cég nem dobálózik fölöslegesen számokkal, hanem kiemeli, hogy ahogyan nincs két egyforma háztartás, úgy különbözhetnek egymástól a napelemes rendszer kiépítésének költségei. Ahelyett tehát, hogy általánosított feltételekkel kecsegtetnének, a Pentele Solar inkább személyes árajánlatot és helyszíni felmérést ajánl, aminek eredményeként az is kiderülhet, hogy az adott háztartás számára nem lenne érdemes napelemes rendszer kiépítése.

Ebből is látszik, hogy nem a levegőbe beszélnek, és nem az a céljuk, hogy bárkinek, bárhová, bármi áron napelemeket telepítsenek. Nem sok cég ajánl ingyenes helyszíni felmérést úgy, hogy semmit nem vár el cserébe, de a Pentele Solar igen. Borzasztó szimpatikus ez számomra. Ez tükrözi szerintem igazán a profizmusukat és a szakértelmüket.

Az oldalt mindenképpen ajánlom azoknak, akiket csak egy kicsit is foglalkoztat az a gondolat, hogy működhetne-e legalább részben napenergiával a háztartása, és hogy most akkor igaz-e az a több helyről is hallható vélekedés, hogy a napelem drága és nem térül meg.

Továbbra is úgy gondolom persze, hogy a környezettudatos életmódot, a Föld védelmét elsősorban nem pénzügyi szempontból kell választanunk, hanem azért, hogy mi és az utánunk következő nemzedékek is egy egészségesebb bolygón élhessünk.

De ha a környezetvédelemmel még spórolhatunk is, miért ne néznénk legalább utána, hogyan tehetjük ezt?