Mindig figyelj a környezetedre, legyen az egy eldobott zacskó, vagy egy kínai mobiltelefon!

Én magam sem hiszem el, hogy ilyenhez kellett folyamodnom, de egész egyszerűen nem tudom, hogy mi a feladat, amikor az ember azt látja egy kirándulás során, hogy a huligánok mindent összeszemetelnek és tönkre tesznek a természetben. Nem akarok megmondó ember lenni, de ha úgy döntenek, hogy a szabadban töltik az idejüket akkor, ha minden áron inni és dohányozni akarnak, tegyék azt úgy, hogy nem dobálják el az üres sörös dobozokat és cigaretta csikkeket. Nagyon elszomorít, hogy manapság már senkinek sem fontos a környezete, hanem azt hiszi, hogy attól az egy csikktől még nem lesz semmi, meg attól az egy nejlon zacskótól még nem halnak ki a jegesmedvék. De bizony abba sem gondolnak bele, hogy a nagy számok törvénye alapján, ha csak minden második dohányzó ember így gondolja, több millió vagy akár milliárd csikk lehet az utcán egy eldobással.

Oda kell figyelni egymásra. Hasonló képen gondolom ezt a különböző egyéb, az élet területén használt dolgokkal is, ahol már a márka sznobizmus már embertelen méreteket öltött. Még egyszer elmondom, hogy oda kell figyelni egymásra. Mindenki veszi méregdrágán a márkás telefonokat és szórja ki a pénzt az ablakon. Én ezzel szemben igyekszem odafigyelni azokra a gyártókra is, akik hasonlóan jót kínálnak, de sokkal jutányosabb áron. Ezért is van nekem például Xiaomi telefonom, amely egy kínai cégtől származik. Lehet, hogy fele annyian sem hallottak róla és nincsen egy harapott alma a hátulján, de tökéletesen megfelel a mai modern világban állított általános igényeknek. De érdekes, hogy például amennyire támogatom ezt a céget, a márka kvázi kisebbsége miatt, nehéz megfelelő helyet találnom a szervizelésére. A kínai mobiltelefon szerviz fogalma itthon még nem annyira elterjedt. De azért szerencsére van egy pár hely, ahova el tudom vinni a Xiaomi telefonomat, ha egy esetleges akkumulátor cseréről, vagy kijelző javításról lenne szó. Természetes, hogy az emberek nem nyitnak olyan üzletet és kezdenek bele olyan vállalkozásba, aminek egyelőre itthon még nincs nagy piaca, de érdemes néha látnia fától az erdőt. Nem árt, hogy ha tájékozottabbak vagyunk egy kicsit az átlagnál és tudjuk, hogy mi folyik a világban.
Ezért is kéne mindenkinek sokkal jobban odafigyelni arra, ami körülötte zajlik, hogy nem mindig az újabb generációk, hagy hányattatottabb sorsú emberek és népek sínylődjék meg azt a fajta figyelmetlenséget, amelyet az emberek a mai világban produkálnak. Nem muszáj eldobni a csikket és az üres sörös dobozt és nem muszáj a súlyos összegekbe kerülő márkás telefont megvenni ahhoz, hogy teljes életet tudjunk élni.