Régiből új

Talán ennyire sok megírt blogbejegyzés után senkit sem lep meg, hogy vesszőparipám a környezettudatosság. Emiatt csatlakoztam a magyar természetvédők szövetségéhez és vagyok tagja a helyi, lokális szinten a szomszédságban minden környezetkímélő tevékenységnek, és ezért vagyok ilyen aktív az interneten és a szociális médiában is ebben a témában.

A természettudatosság természetesen nem azt jelenti, hogy az embernek el kell zárkóznia a modern világ vívmányaitól. Az internet és a számítástechnika egy csodálatos eszköz arra, hogy az ötleteinket és ideológiánkat a világ elé tárjuk. Azonban az informatikai eszközök sem mentesek a korrupt, fogyasztói társadalom káros hordalékától. A média és a reklámok, valamint a társadalom tudattalan tendenciái mind arra mutatnak, hogy mindenből a legújabbat, leggyorsabbat, legjobbat, legcsillogóbbat vegyük meg és méghozzá most, most, most azonnal tegyük.

Családon belül, amikor a gyerek, vagy a férjem előáll, hogy kellene neki a legújabb kütyü, akkor egyszer megkérdezem, hogy miért, másodszor pedig azt, hogy és mi lesz a régivel? Ha valamelyik kérdésre nem elég egyértelmű a válasz, akkor élek vétójogommal és nemet mondok. Csak azért, mert a Pistikének az iskolában új az iPhone-ja, vagy mert a Jóskánál lehet a legújabb focis játékkal játszani, nem kell nekünk is újra cserélni a régit. Akkor pedig, ha az öreg, jól bevált eszközök sorsa csupán az lenne, hogy megy a kukába, akkor azt végképp nem engedem. Jó megoldás lehet a jótékonyság, a számítógép felújítása, vagy hogy öröklődjön a családban a kisebbik testvérhez, vagy unokatestvérhez.

A legjobb megoldást azonban azt tartom, ha találunk egy megbízható szervizt, aki rendszeresen elvégzi a számítógépünk karbantartását és felújítását, amennyivel jobb teljesítményre van szükségünk. Fontos, hogy minden esetben olyan márkaszervizt válasszunk, akiknek a a szakértelmében megbízunk és amiről többen is tanúskodnak. Mivel az egész családom asus termékeket használ, ezért én egy asus márkaszervízre tettem le a voksomat. Nem csupán a tízezer elégedett ügyfél tanúskodik a hozzáértésükről, hanem az ismerőseim és a saját személyes tapasztalatom is. Eddig nem merült még fel olyan probléma a háztartásomban, amivel ne tudtak volna mit kezdeni. Javítanak laptopot és személyi számítógépet egyaránt, valamint foglalkoznak értékesítéssel és felvásárlással is. Ez utóbbi egy kifejezetten jó megoldás a kérdésre, amit a cikkem elején felvázoltam, vagyis azzal, hogy mi történjen a régi számítógéppel. Az ehhez hasonló márkaszervizek és egyéb informatikai boltok gyakran vásárolnak fel bontásra számítógépet, vagy kis szakszerű felújítás után újra tudják értékesíteni a nekik eladott régi gépeket. Véleményem szerint egy megbízható asus márkaszerviz egy jó arany középút abban az esetben, ha nincs a családban vagy közeli ismerősök között olyan, aki befogadná a már kiszuperált eszközeinket.